Carnaval Aalst 2024

De aftelkalender van het KBA draaide in 2021 rond 75 jaar Ajuinboer.
De Ajuinboer ligt het KBA nauw aan het hart, waardoor men besliste om ook dit jaar eer te betonen aan deze figuur.
In café De Kat aan het Vredeplein richtten ze daarom een etalagekast in, volledig opgedragen
aan Albert Verbestel, de eerste Ajuinboer. Bij de inhuldiging afgelopen woensdag waren de leden van het KBA, Ajuinboer Julien en kandidaat Prins Carnaval Yordi Ringoir aanwezig.

Het pronkstuk van de etalagekast is een met de hand geschilderde vlag van Ajuinboer Albert.
In een ver verleden kregen de verschillende groepen die deelnamen aan de Aalsterse carnavalsstoet een beschilderde vlag cadeau.
Deze oude traditie inspireerde het KBA om een eigen vlag te maken.
Het resu
ltaat, van de hand van Gert Schatteman, is te bezichtigen in café
De Kat.

De etala

gekast rond de Ajuinboer zal in de loop van de maand nog verder aangevuld
worden met originele Ajuinboermemorabilia.

Bron / Foto KBA

Wanneer is carnaval in 2024?

Carnaval is een volksfeest dat een katholieke oorsprong heeft. Het feest duurt officieel 3 dagen (van zondag tot en met dinsdag), maar meestal beginnen de festiviteiten al eerder. Veel feesten beginnen namelijk al op vrijdag en in veel plaatsen is er op de zaterdag ervoor al een optocht. De dinsdagavond wordt ook wel vastenavond genoemd. Op de woensdag erna (aswoensdag) begint officieel de vastentijd van 40 dagen tot Pasen begint. Het feest begint altijd 7 weken voor Pasen, de exacte datum verschilt daarom per jaar. Carnaval 2024 begint op zondag 11 februari in week 7 en duurt tot en met 13 februari.

Bekijk hier de data van de carnavalsvakantie 2024 in het zuiden van Nederland. Deze kunnen namelijk afwijken van de adviesdata ministerie die het ministerie van OCW geeft voor de voorjaarsvakantie.

Ook bij onze zuiderburen wordt al sinds de late Middeleeuwen Carnaval gevierd. De data waarop het feest in België wordt gevierd zijn over het algemeen gelijk als die in Nederland, maar kunnen wel van plaats tot plaats verschillen. Is sommige regio's in België wordt het alleen op zondag en maandag gevierd. Wil je een feestje bouwen bij onze oosterburen in Duitsland? Dat kan natuurlijk ook! In Duitsland vieren ze ook uitgebreid carnaval, alleen noemen ze het daar Karneval of Fasching en wordt het op iets andere data gevierd dan in Nederland.


Carnavalstradities in Nederland

Carnaval Aalst 2024

Het feest wordt tegenwoordig door het hele land gevierd, maar vooral in het zuiden van het land is het feest het populairst. De reden dat het vooral in het zuiden van Nederland wordt gevierd komt omdat het van oorsprong een katholiek feest is en in het zuiden van Nederland wonen de meeste katholieke mensen. Deze feesten worden georganiseerd door de vele Carnavalsverenigingen. Zo'n vereniging heeft vaak een eigen Prins, Raad van elf en een eigen praalwagen voor de carnavalsoptochten. De feesten worden gekenmerkt door het vele eten, drinken en verkleedpartijen. Je ziet tijdens de optochten en de feesten de meest prachtige kostuums voorbij komen waar de mensen tijdens de voorbereiding heel veel tijd en geld in steken.


Verschil tussen Bourgondisch en Rijnlands Carnaval

Over de hele wereld wordt het feest op verschillende manieren gevierd en zelf in Nederland zie je een duidelijk verschil tussen de festiviteiten in Noord-Brabant en Limburg. In Noord-Brabant wordt het Bourgondisch Carnaval gevierd en in Limburg het Rijnlands Carnaval. Het grote verschil is eigenlijk dat de Noord-Brabanders hun feesten vooral binnen vieren in bijvoorbeeld kroegen en zalen, de Limburgers vieren hun festival vooral buiten op straat. Ook worden er in tegenstelling tot Limburg tijdens het Bourgondisch Carnaval in Noord-Brabant vaak plaatsnamen van dorpen en steden aangepast. Den Bosch wordt in die periode bijvoorbeeld Oeteldonk genoemd en Breda staat tijdens de festiviteiten bekend als Kielegat.


Waar komt het woord Carnaval vandaan?

Het lijkt erop dat de eerste Carnavalsfeest in het middeleeuwse Italië plaatsvonden. Daar vierden de katholieke Italianen hun feesten op een drukbezocht gemaskerd bal. Ook vonden daar de eerste optochten plaats die nu nog steeds elk jaar door de Nederlandse en andere Europese straten trekken. Helemaal zeker is het niet, maar omdat na het feest de vastentijd van 40 dagen tot Pasen begint zou het best eens kunnen dat het woord een samenvoeging is van de Latijnse woorden Carne en Vale. Carne betekent vlees en Vale betekent vaarwel: de periode waarin geen vlees wordt gegeten.


Bijzondere (feest)dagen 2024

Let op: Deze data zijn geen vrije dagen.

Andere bijzondere (feest)dagen en vrije dagen

  • Overzicht nationale feestdagen en vrije dagen in Nederland in 2024
  • Overzicht andere bijzondere (feest)dagen in Nederland in 2024

Wat is de datum van carnaval?

Carnaval 2022 valt van 27 februari tot en met 01 maart 2022. Carnaval wordt over de hele wereld gevierd. Wanneer carnaval in Nederland wordt gevierd is afhankelijk van Pasen. Carnaval kan op zijn vroegst beginnen op 1 februari en op zijn laatst op 9 maart.

Welke week valt carnaval 2023?

Carnaval 2023 vindt plaats van zaterdag 18 februari 2023 tot en met dinsdag 21 februari 2023. Tijdens carnaval 2023 starten veel activiteiten al op vrijdag 17 februari en in sommige steden/dorpen eindigt carnaval pas op Aswoensdag 22 februari.

Hoe lang nog tot carnaval 2023?

Wanneer is het Carnaval 2023 t/m 2033?.

Is er carnaval in Aalst?

Aalst Carnaval 2022 geannuleerd De moeilijkste beslissing die de Aalsterse Veiligheidscel heeft moeten nemen is een feit: Aalst Carnaval 2022 is na uitvoerig overleg met alle disciplines en betrokkenen geannuleerd.